Dr Beata Kaczmarek-Szczepańska, kierowniczka zwycięskiego grantu w konkursie Tango V Młoda kobieta pozująca do zdjęcia, ubrana w biały fartuch Nauki przyrodnicze

Biomedyczne Tango

— Redakcja
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Interdyscyplinarny zespół naukowy z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika otrzymał grant Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w piątej edycji konkursu Tango. Dotacja ma służyć wsparciu praktycznego wykorzystania wyników badań podstawowych.

Wśród pozytywnie zaopiniowanych wniosków w konkursie Tango V znalazł się projekt "Liofilizat glikozaminoglikanów i kolagenu z rybich skór do zastosowań biomedycznych" stworzony przez dr Beatę Kaczmarek-Szczepańską (koordynatorkę) i dr Justynę Kozłowską z Wydziału Chemii, dr Katarzynę Burlikowską z Wydziału Farmaceutycznego oraz dr. hab. Pawła Antosika, prof. UMK z Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych.

Przedmiotem projektu jest zoptymalizowanie procesu izolowania związków z grupy glikozaminoglikanów oraz kolagenu z odpadów przemysłu spożywczego - rybich skór. Związki te wykazują właściwości bioaktywne. Skóry rybie są tanim źródłem cennych związków, które następnie mogą być wykorzystane do otrzymywania materiałów o zastosowaniu biomedycznym. Jako źródła skór wykorzystane zostaną różne gatunki ryb (słodko- i słonowodnych), by określić uniwersalność procesu w stosunku do źródła. Efektem projektu będzie liofilizat stanowiący mieszaninę związków z grupy glikozaminoglikanów oraz kolagenu, wykazujący właściwości bioaktywne.

Konkurs Tango jest prowadzony w ramach "Wspólnego Przedsięwzięcia", realizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju wraz z Narodowym Centrum Nauki. W ramach Ścieżki A konkursu Tango V oceniono 29 wniosków, z czego 11 pozytywnie. Projekt badaczek i badacza z UMK został dofinansowany w tym rozdaniu na kwotę 246 625 zł.

Wyniki konkursu

Zasady udostępniania treści
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Powiązane artykuły

Kolagenowe zamieszanie

Artykuł zawiera podcast

Interdyscyplinarne badania nad grafenem


Nowy doradca w NCBiR

"Miniatura" na 5


Szeroki strumień grantów

Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.