Kopernik od kuchni
Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa zaprasza na dyskusję "Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?" w ramach trzeciej odsłony cyklu "Stąd/Dokąd". Spotkanie odbędzie się 27 kwietnia o godz. 17:00 w siedzibie Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa przy Czerwonej Drodze 8.
Przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków odgrywa kluczową rolę w naszym życiu codziennym i odświętnym. Na przestrzeni wieków praktyki kulinarne ulegały licznym przeobrażeniom. Studia nad historią kuchni umożliwiają zapoznanie się z szerszymi procesami społecznymi, kulturowymi i gospodarczymi w dawnych epokach, a współcześnie stanowią ważne źródło inspiracji dla kucharzy, popularyzatorów lub pracowników instytucji kultury.
W trakcie dyskusji poruszone zostaną kwestie:
- Czy jedzenie ma swoją historię?
- Czy historia ma smak?
- Czy Kopernik jadł pierniki i co z tego wynika?
- Co w muzeum robią kucharze?
Uczestnicy debaty:
- Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu "Okrasa łamie przepisy")
- Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu
- Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Moderatorem debaty będzie dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
wszystkie wydarzenia