Spotkania naukowe: prof. Krzysztof Wawrzonkowski

Katedra Historii Filozofii, Filozofii Systematycznej i Etyki Instytutu Filozofii UMK zaprasza na ostatnie w roku akademickim 2025/2026 naukowe spotkania seminaryjne. Seminaria odbywają się raz w miesiącu, we wtorki o godz. 12:00 w sali 305 w Collegium Minus (Harmonijka).

9 czerwca wykład pt. "Smak estetyczny w ujęciu Alexandra Gerarda: zmysły wewnętrzne, uczucia i rozum" poprowadzi dr hab. Krzysztof Wawrzonkowski, prof. UMK.

Abstrakt wystąpienia: Reformatorskie zapędy Alexandra Gerarda w odniesieniu do nauki doprowadziły go nie tylko do uwzględnienia w koncepcji doświadczenia estetycznego znaczącej roli rozumu, co w XVIII wieku nie było wcale sprawą oczywistą, ale również wpłynęły na ostateczny kształt jego teorii sprawdzianu smaku. W duchu nauk Francisa Bacona marzyło mu się stworzenie klasyfikacji ludzkich uczuć i reakcji na przedmioty smaku, w oparciu o które sprawiedliwi krytycy na drodze indukcji mieliby możność opracowania takiego kryterium.

W moim wystąpieniu omówię koncepcję smaku Gerarda ze szczególnym uwzględnieniem roli poszczególnych władz umysłowych, uczuć oraz wciąż modnego wówczas konceptu zmysłów wewnętrznych. Jednocześnie spróbuję zrekonstruować unaukowiony projekt sprawdzianu smaku i zestawić go z poglądami w tej materii Hume'a, które dla autora "Eseju o smaku" ewidentnie stanowiły inspirację i główny punkt odniesienia.

Harmonogram wszystkich spotkań w roku akademickim 2025/2026

udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj
wszystkie wydarzenia
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.