
Toruński Festiwal Smaków
W programie tegorocznego Festiwalu znalazły się kulinarne pokazy i degustacje oraz spotkania z ekspertami. Gościom gotować będą nie tylko znani w regionie i kraju kucharze, ale również rektor UMK prof. Andrzej Tretyn z prezydentem Torunia Pawłem Gulewskim.
Rozpoczęcie Festiwalu zaplanowano w sobotę o godz. 11. od pokazów połączonych z degustacjami, następnie, o godz. 13.30 przewidziano wykład dr Marty Sikorskiej z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK: "Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek". Mocnym punktem tegorocznej imprezy będzie uroczysty obiad prezydencko-rektorski: o godz. 14.00 gości podejmą rektor UMK prof. dr hab. Andrzej Tretyn oraz prezydent Torunia Paweł Gulewski. Przygotują królewski rosół oraz pulpety po krzyżacku. Gościem tego dnia będzie także znany i ceniony kucharz Pascal Brodnicki, który przygotuje do degustacji wołowinę duszoną w piwie z piernikiem.
W niedzielę również nie zabraknie pokazów, wykładów i degustacji. Szczególnie interesująco zapowiada się panel dyskusyjny "Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska" prowadzony przez prof. Jarosława Dumanowskiego oraz historyka i dziennikarza Łukasza Modelskiego.
Festiwalowi towarzyszyć będzie także strefa zakupów kulinarnych, w której dostępne będą regionalne produkty i przysmaki.
Wydarzenia odbywać się będą w sobotę i niedzielę (13-14 września) w Hotelu Młyn przy ul. Łokietka 3. Wstęp na nie jest bezpłatny oraz wolny (nie przewidziano rejestracji ani wejściówek).
wszystkie wydarzenia