Wydajność roślin i bezpieczeństwo żywności - konferencja
Od 26 do 27 września 2024 r. potrwa IV edycja międzynarodowej konferencji "Plant Productivity and Food Safety: Microbiology, Soil Science, Food Quality and Agricultural Genetics". Spotkanie organizują Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMK. Udział jest bezpłatny.
Konferencja będzie okazją do wymiany wiedzy, poglądów i doświadczeń naukowych w zakresie utrzymania mikrobiomu sprzyjającego rozwojowi roślin oraz zrównoważonego użytkowania gleby jako kluczowego czynnika zwiększającego tolerancję roślin na abiotyczne i biotyczne warunki środowiskowe oraz utrzymanie ich wysokiej produktywności.
Podczas dwudniowego spotkania znani eksperci i prelegenci wygłoszą wykłady obejmujące szeroki zakres tematów, w tym mikrobiom roślinny, gleby rolnicze i miejskie, metabolizm roślin i światowe problemy zasolenia. Konferencja jest również okazją do krótkiej dyskusji z naukowcami i zaprezentowania wyników badań na sesji plakatowej.
Spotkanie odbędzie się stacjonarnie, ale będzie można wziąć w nim udział także wirtualnie, za pośrednictwem platformy MS Teams.
Więcej informacji, w tym listę zaproszonych prelegentów, harmonogram, tematy i szczegóły rejestracji, można znaleźć na stronie internetowej https://soil-micro.umk.pl/pages/Konferencja_2024/.
wszystkie wydarzenia