Jednym z wydarzeń festiwalu był obiad prezydencko-rektorski, w czasie którego rektor prof. Andrzej Tretyn i prezydent Paweł Gulewski przygotowali m.in. pulpety po krzyżacku Rektor i prezydent polewają sosem pulpety po krzyżacku Życie kampusu

Najsmaczniejszy Festiwal

— Redakcja
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

W najbliższy weekend odbędzie się kolejna edycja Toruńskiego Festiwalu Smaków. Tradycyjnie w programie znalazły się kulinarne pokazy i degustacje oraz spotkania z ekspertami. Gościom gotować będą nie tylko znani w regionie i kraju kucharze, ale również rektor UMK prof. Andrzej Tretyn i prezydent Torunia Paweł Gulewski.

Toruński Festiwal Smaków odbędzie się w najbliższe sobotę i niedzielę (13-14 września). Uniwersytet Mikołaja Kopernika, obok Miasta Toruń, Fundacji Kulinarnej Silesia oraz Hotelu Młyn, jest współorganizatorem przedsięwzięcia. Uczestnicy i uczestniczki imprezy także i w tym roku mogą liczyć na bogaty program, będzie można m.in. skosztować regionalnych oraz międzynarodowych specjałów oraz spotkać się z kulinarnymi ekspertami – zarówno teoretykami, jak i praktykami.

Wydarzenia odbywać się będą w Hotelu Młyn przy ul. Łokietka 3. Wstęp na nie jest bezpłatny oraz wolny (nie przewidziano rejestracji ani wejściówek).

Festiwal rozpocznie się w sobotę o godz. 11:00 pokazami połączonymi z degustacją, następnie, o godz. 13:30 przewidziano wykład dr Marty Sikorskiej z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK: "Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek". Mocnym punktem tegorocznej imprezy będzie uroczysty obiad prezydencko-rektorski: o godz. 14:00 gości podejmą rektor UMK prof. dr hab. Andrzej Tretyn oraz prezydent Torunia Paweł Gulewski. Przygotują królewski rosół oraz pulpety po krzyżacku. Gościem tego dnia będzie także znany i ceniony kucharz Pascal Brodnicki, który przygotuje do degustacji wołowinę duszoną w piwie z piernikiem.

W niedzielę również nie zabraknie pokazów, wykładów i degustacji. Szczególnie interesująco zapowiada się panel dyskusyjny "Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska" prowadzony przez prof. Jarosława Dumanowskiego oraz historyka i dziennikarza Łukasza Modelskiego.

Festiwalowi towarzyszyć będzie także strefa zakupów kulinarnych, w której dostępne będą regionalne produkty i przysmaki.

Szczegółowy PROGRAM

Zasady udostępniania treści

Galeria

  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
  •  [fot. Andrzej Romański] Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Powiązane artykuły

Historia od kuchni

Azjaci mniej narażeni na utratę węchu i smaku


Student doradzi w sprawach młodych

Rada Miasta docenia UMK


Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.