Seria dokumentalna, której głównym ekspertem i prowadzącym jest prof. Jarosław Dumanowski, opowiada o historii Polski z perspektywy zwyczajów kulinarnych Słowian Prof. Dumanowski stoi na tle katedry na Wawelu w Krakowie Humanistyka i sztuka

Historia od kuchni

— Redakcja
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Co o historii ludzi i miejsc może powiedzieć przepis kulinarny sprzed wieków? Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Wydziału Nauk Historycznych razem z ekspertami z różnych dziedzin przemierza Polskę kulinarnym szlakiem, aby poszukać odpowiedzi na to pytanie i podzielić się nią z widzami nowego serialu dokumentalnego "Historia kuchni polskiej".

Seria "Historia kuchni polskiej", której scenarzystą i prowadzącym jest prof. Jarosław Dumanowski, swój telewizyjny debiut miała na początku kwietnia na antenie TVP Historia. Scenariusz każdej części serialu jest poparty wiedzą i badaniami z prac naukowych prof. Dumanowskiego i powstaje także dzięki ścisłej współpracy z innymi ekspertami z Wydziału Nauk Historycznych. W każdym odcinku specjaliści wnikliwie przyglądają się miejscom ważnym z punktu widzenia historii Polski. Dzięki temu kontekstowi można lepiej zrozumieć okoliczności, w jakich kształtowała się kulinarna sfera życia naszego kraju, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych.

Pierwsza odsłona serii dokumentalnej została wyemitowana 7 kwietnia 2024 r. i opowiada o kuchni początków państwa Polskiego. Prof. Dumanowski zaprasza widzów w okolice Ostrowa Lednickiego, gdzie – jak przyjmują historycy – Mieszko I przyjął chrzest. Chociaż nie zachowały się przepisy kulinarne z tego okresu, o tym, co jedli pierwsi władcy Polski, mogą świadczyć m.in. kości zwierząt wyłowione z jeziora Lednica. Archeolodzy przyznają również, że wykopaliska dostarczają informacji o tym, w jakich naczyniach gotowali oraz jakie rośliny uprawiali pierwsi Słowianie. Odcinek "Chrzest Polski. Wino, oliwa i post" można zobaczyć na platformie VOD.

– W każdym z 26 odcinków rozmawiamy z ekspertami, sięgamy do źródeł i odwiedzamy miejsca ważne dla historii polskiej kuchni – opowiada prof. Dumanowski. – Spotykamy historyków, archeologów, producentów żywności, restauratorów i kucharzy. Zaglądamy do archiwów i bibliotek, czytamy przepisy kulinarne sprzed setek lat, próbujemy je zrozumieć i odkryć, o czym tak naprawdę opowiada nasze jedzenie, czym jest smak oraz skąd się to wszystko wzięło. Potem spotykamy się w kuchni, by odtworzyć potrawy sprzed wieków.

Prof. Jarosław Dumanowski i prof. Adam Szweda w drugim odcinku będą dyskutować o krakowskiej uczcie u Wierzynka
fot. Nadesłane

W niedzielę 14 kwietnia o godz. 10:15 na antenie TVP Historia i w VOD TVP Historia będzie można obejrzeć drugi odcinek pt. "Kuchnia Jadwigi i Jagiełły", w którym gościnnie wystąpi prof. Adam Szweda z Instytutu Historii i Archiwistyki UMK. Razem z prof. Dumanowskim będą dyskutować, czy uczta u Wierzynka naprawdę się odbyła i czy możemy ją opisać od kuchni.

Wyemitowane odcinki są również dostępne w sieci.

Zasady udostępniania treści
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Powiązane artykuły

Zjedz jak Kopernik

Artykuł zawiera film

O gospodarce na Forum


Dni otwartych drzwi

Artykuł zawiera galerię

Nowi profesorowie


Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.