Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, historyk z Wydziału Nauk Historycznych UMK w Toruniu, dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. Mężczyzna z książką pt. "Zbiór dla kuchmistrza" Życie kampusu

Zjedz jak Kopernik

— Redakcja
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Z okazji 550. rocznicy urodzin Mikołaja Kopernika szefowie kuchni z wybranych toruńskich restauracji zapraszają do degustacji dań inspirowanych przepisami z XVI w. "Zjedz jak Kopernik" to jedno z wydarzeń towarzyszących toruńskiej części Światowego Kongresu Kopernikańskiego.

Receptury, do których sięgnęli toruńscy kucharze, pochodzą z najstarszej polskiej książki kucharskiej "Kuchmistrzostwo" - wydanej ok. 1540 r. To wyjątkowe źródło historyczne - jeszcze do niedawna uważane za zaginione - odnalazł, odczytał i na nowo opracował dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, historyk z Wydziału Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. Prof. Dumanowski konsultował z szefami kuchni przepisy z tego zabytku staropolskiej literatury kulinarnej, ponieważ jest tam stosowana archaiczna terminologia, np. w zakresie miar.

Renesansowi kuchmistrzowie obficie korzystali np. z ostrych przypraw, dlatego obecni interpretatorzy przepisów muszą polegać na własnej intuicji i talencie kulinarnym, aby dania były smaczne - mówi prof. Dumanowski. 

Często wykorzystywanym w kuchni renesansowej produktem były np. popularne w mieście Mikołaja Kopernika pierniki (chlebki piernikowe), które uważane były za zdrowy, bo rozgrzewający i dodający energii produkt wykorzystywany m.in. jako baza do sosów lub panierka. 

Dietetyka czasów Kopernika

Leczniczymi właściwościami różnych produktów i potraw interesował się także Mikołaj Kopernik. Prof. Dumanowski wyjaśnia, że Mikołaj Kopernik jako praktykujący lekarz był znawcą renesansowej dietetyki opartej na opracowanej w starożytności teorii humoralnej, która definiuje świat jako mieszaninę czterech żywiołów: gorącego ognia, zimnego powietrza, wilgotnej wody i suchej ziemi. Według teorii żywiołom świata i ich właściwościom odpowiadały cztery "humory", czyli płyny znajdujące się w ludzkim ciele (krew, żółta żółć, czarna żółć i flegma).

Teoria humoralna zakładała, że humory decydują o zdrowiu i chorobie człowieka - gdy dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy płynami lub nadmiernej koncentracji jednego z nich, człowiek podupada na zdrowiu. Antidotum stanowiła właściwie dobrana dieta, która zapewniała przywrócenie równowagi humorów, a co za tym idzie – życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu - wyjaśnia prof. Dumanowski.

Gdzie i kiedy zjeść jak Kopernik?

Dania z czasów Kopernika będą dostępne w menu następujących toruńskich restauracji od 11 do 17 września: 

Więcej informacji o programie toruńskiej części Światowego Kongresu Kopernikańskiego oraz wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie internetowej ŚKK.

Zasady udostępniania treści
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Powiązane artykuły

Kongres na ekranie

Artykuł zawiera film

Toruń wokół ŚKK

Artykuł zawiera film

Wielki finał Kongresu

Artykuł zawiera film

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Koperniku

Artykuł zawiera film

Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.