Nagrodę im. Stefana Mellera Marcie Saldat wręczyli prof. dr hab. Aldona Glińska-Neweś, prorektor ds. współpracy z otoczeniem społecznym i gospodarczym UMK oraz dr Jacek Janiszewski, przewodniczący rady programowej Stowarzyszenia Integracja i Współpraca Życie kampusu

O gospodarce na Forum

— Redakcja
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

W Toruniu trwa XXXI edycja Welconomy Forum. Podobnie jak w ubiegłych latach w wydarzeniu nie zabrakło ekspertów i ekspertek z UMK.

Tegoroczna edycja Welconomy została zaplanowana na dwa dni: 25 i 26 marca. Podczas licznych spotkań udział w dyskusjach wezmą m.in. przedstawiciele środowiska biznesowego, naukowego i politycznego, którzy porozmawiają o inwestycjach i instrumentach wsparcia dla polskiej przedsiębiorczości, wyzwaniach wymiaru sprawiedliwości w erze wyzwań cywilizacyjnych i polskim przemyśle zbrojeniowym w kontekście wojny w Ukrainie. Do szerokiego spektrum tematów, które zostaną poruszone na Forum, dołączy także dyskusja o zdrowiu publicznym, rolnictwie, energii odnawialnej, sztucznej inteligencji i cyberbezpieczeństwie. Nie zabraknie również rozmów o kulturze, religii oraz nauce i jej współpracy z otoczeniem gospodarczym.

Jak każdego roku podczas inauguracji Welconomy zostały wręczone wyróżnienia dla osób i instytucji, które w szczególny sposób przysłużyły się polskiej gospodarce i społeczeństwu. Nagroda im. Stefana Mellera, której fundatorami są Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Stowarzyszenie Integracja i Wspólnota, trafiła w ręce Marty Saldat, doktoranki z Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Academia Copernicana. Jury doceniło jej pomysł na WyPSIEkarnię, firmę zajmującą się wypiekaniem tortów i ciastek dla psów. Za swój pomysł na biznes Marta Saldat została również nagrodzona w konkursie Centrum Przedsiębiorczości Akademickiej i Transferu Technologii UMK "Copernicus Startup Stars".

Tytułem Promotora Polski został doceniony dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Wydziału Nauk Historycznych. Wyróżnienie otrzymują osoby, których osiągnięcia budują pozytywny wizerunek marki narodowej. Prof. Dumanowski jest specjalistą z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Angażuje się w popularyzację wiedzy o dawnej kuchni m.in. dzięki organizacji wydarzeń historyczno-kulinarnych.

Inauguracja wydarzenia odbyła się w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki. Otworzyła je sesja plenarna "Polska, Europa, Świat - Era zmian". Oprócz licznych paneli dyskusyjnych, które odbywają się w Hotelu Copernicus, zaplanowano również sesję wykładów AgroWelconomy, w których swój udział ma dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK z Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych.

Eksperci i ekspertki z UMK biorą udział również w następujących panelach:

25 marca

13:00 – 14:30

15:00 – 16:30

16:45 – 18:15

18:30 – 20:00

26 marca

9:30 – 11:00

13:00-14:30

14:30-16:00

Pełny program XXXI Welconomy

Zasady udostępniania treści
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Powiązane artykuły

Jakościowe podsumowanie

Ekspercki głos w Radzie NAWA


Laury za zasługi dla Torunia

Program Festiwalu dostępny w sieci


Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.