Historia od kuchni
Co o historii ludzi i miejsc może powiedzieć przepis kulinarny sprzed wieków? Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Wydziału Nauk Historycznych razem z ekspertami z różnych dziedzin przemierza Polskę kulinarnym szlakiem, aby poszukać odpowiedzi na to pytanie i podzielić się nią z widzami nowego serialu dokumentalnego "Historia kuchni polskiej".
Seria "Historia kuchni polskiej", której scenarzystą i prowadzącym jest prof. Jarosław Dumanowski, swój telewizyjny debiut miała na początku kwietnia na antenie TVP Historia. Scenariusz każdej części serialu jest poparty wiedzą i badaniami z prac naukowych prof. Dumanowskiego i powstaje także dzięki ścisłej współpracy z innymi ekspertami z Wydziału Nauk Historycznych. W każdym odcinku specjaliści wnikliwie przyglądają się miejscom ważnym z punktu widzenia historii Polski. Dzięki temu kontekstowi można lepiej zrozumieć okoliczności, w jakich kształtowała się kulinarna sfera życia naszego kraju, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych.
Pierwsza odsłona serii dokumentalnej została wyemitowana 7 kwietnia 2024 r. i opowiada o kuchni początków państwa Polskiego. Prof. Dumanowski zaprasza widzów w okolice Ostrowa Lednickiego, gdzie – jak przyjmują historycy – Mieszko I przyjął chrzest. Chociaż nie zachowały się przepisy kulinarne z tego okresu, o tym, co jedli pierwsi władcy Polski, mogą świadczyć m.in. kości zwierząt wyłowione z jeziora Lednica. Archeolodzy przyznają również, że wykopaliska dostarczają informacji o tym, w jakich naczyniach gotowali oraz jakie rośliny uprawiali pierwsi Słowianie. Odcinek "Chrzest Polski. Wino, oliwa i post" można zobaczyć na platformie VOD.
– W każdym z 26 odcinków rozmawiamy z ekspertami, sięgamy do źródeł i odwiedzamy miejsca ważne dla historii polskiej kuchni – opowiada prof. Dumanowski. – Spotykamy historyków, archeologów, producentów żywności, restauratorów i kucharzy. Zaglądamy do archiwów i bibliotek, czytamy przepisy kulinarne sprzed setek lat, próbujemy je zrozumieć i odkryć, o czym tak naprawdę opowiada nasze jedzenie, czym jest smak oraz skąd się to wszystko wzięło. Potem spotykamy się w kuchni, by odtworzyć potrawy sprzed wieków.
W niedzielę 14 kwietnia o godz. 10:15 na antenie TVP Historia i w VOD TVP Historia będzie można obejrzeć drugi odcinek pt. "Kuchnia Jadwigi i Jagiełły", w którym gościnnie wystąpi prof. Adam Szweda z Instytutu Historii i Archiwistyki UMK. Razem z prof. Dumanowskim będą dyskutować, czy uczta u Wierzynka naprawdę się odbyła i czy możemy ją opisać od kuchni.
Wyemitowane odcinki są również dostępne w sieci.