Profilaktyka na warsztatach
Na warsztaty "Profilaktyka w chorobie nowotworowej" zapraszają 27 i 28 października Uniwersytecki Ośrodek Wsparcia i Rozwoju Osobistego oraz Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA – Poland. Spotkania odbędą się w Bydgoszczy i Toruniu.
W programie warsztatów znajdą się:
- 16:00-16:30 - dr Małgorzata Rębiałkowska-Stankiewicz: "Profilaktyka - spółka nudy z bezradnością…?"
- 16:40-17:10 – "Jak to zrobić?" - nauka samobadania oraz przedstawienie projektów "Pink Lips", "Think Pink" oraz "Movember" - Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland
- 17:30-19:00 - mgr Martyna Cichoń "Jak jeść zdrowo? – dieta w chorobie"
Miejsce spotkań:
- Bydgoszcz: 27.10.2021 – Budynek Wydziału Farmaceutycznego CM UMK przy ul. dr. A. Jurasza, sala nr 35;
- Toruń: 28.10.2021 – Klub Studencki Kotłownia, Dom Studencki nr 5, ul. Słowackiego 5/7.
Liczba miejsc ograniczona, obowiązują wcześniejsze zapisy elektroniczne
Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland Oddział Bydgoszcz zajmuje się zwiększaniem prozdrowotnej świadomości w społeczeństwie, a także działaniem na rzecz wolności i praw człowieka. Prowadzi działania zachęcające do profilaktyki nowotworów szyjki macicy, piersi czy jąder poprzez samobadanie czy wykonywanie regularnych badań.
Dr Małgorzata Rebiałkowska-Stankiewicz - psychoonkolog, pedagog, terapeutka traumy. Adiunkt na Wydziale Pedagogiki UKW w Bydgoszczy, koordynator Akademii Walki z Rakiem Fundacji Światło w Toruniu. Posiada kilkunastoletnie doświadczenie w pracy z pacjentami chorymi onkologicznie i ich rodzinami, osobami po stracie dziecka, osobami w żałobie, rodzinami osób chorych przewlekle. Na terenie Torunia prowadzi szereg akcji profilaktycznych, społecznych mających na celu edukację dotyczącą choroby nowotworowej i radzenia sobie z nią.
Mgr Marlena Cichoń - dietetyk, zawodowo związana z Akademią Walki z Rakiem, gdzie wspomaga swoją wiedzą chorych onkologicznie i ich bliskich, znajdujących się na różnych etapach choroby. Posiada wiedzę z zakresu żywienia i najnowszych standardów dietetycznych.