Wiesz, że zdrowo jesz
Grupa Operacyjna Naszelokalne.pl, której częścią jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, przystępuje do budowania systemu dostaw certyfikowanej lokalnej żywności. 30 czerwca w Urzędzie Marszałkowskim nastąpiło uroczyste podpisanie umowy o dofinansowanie projektu.
Źródłem finansowania projektu, na razie pilotażowego, są grant Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i budżet województwa.
Za blisko 9 milionów zł powstaną dedykowana platforma e-commerce do obsługi sklepu internetowego i logistyki systemu, centrum logistyczno-wystawiennicze ze stacjonarnym sklepem i kawiarnią w Przysieku oraz koncepcja funkcjonowania agencji certyfikującej, która zapewni, że żywność dostępna w systemie będzie wyłącznie wysokiej jakości i wyłącznie z lokalnych źródeł.
Członkami konsorcjum, które przyjęło nazwę Grupa Operacyjna Naszelokalne.pl, są samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Toruńska Agencja Rozwoju Regionalnego, marszałkowski Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku (który jest liderem projektu) oraz 18 lokalnych producentów żywności.
W ramach konsorcjum naukowcy z Instytutu Socjologii na Wydziale Filozofii i Nauk Społecznych przeprowadzą badania wśród mieszkańców Torunia, które pozwolą na określenie asortymentu, warunków i sposobu dostaw produktów od rolników. Ponadto do zadań UMK będzie należało opracowane koncepcji Agencji Certyfikacji i Promocji. Pozwoli to na uzyskanie instrumentu dbającego o wysoką jakość i autentyczność lokalnej żywności. Za opracowanie sposobu certyfikacji wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu chemicznych metod analitycznych będą odpowiadali naukowcy z Wydziału Chemii.
W rezultacie działań całego konsorcjum powstanie praktyczny model funkcjonowania krótkiego łańcucha dostaw, który będzie dostarczać lokalną żywność zgodnie z ideą locavore. Umożliwi to również prawie 20 rolnikom zainteresowanym produkcją żywności lokalnej na przygotowanie i przetestowanie sprzedaży swoich produktów na rynkach regionalnych.
30 czerwca na stronie https://lokalna-zywnosc.pl otwarte zostało drugie okienko zakupowe, które potrwa do 5 lipca do godziny 12:00,. Dostawy zamówień przewidziano na 8 lipca. Dzięki temu można wygodnie zamówić produkty prosto od rolników z regionu. W ofercie są między innymi sery, przetwory czy wędliny produkowane od początku do końca z własnych surowców. Na stronie znajdują się nie tylko opisy produktów, ale także informacje o producentach. Jeden z punktów odbioru zakupionej tą drogą żywności będzie mieścić się w Auli UMK (ul. Gagarina 11), a zamówione produkty można będzie odebrać w godzinach 15:00-16:00. Wszystkie punkty odbioru
Idea Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności lub krócej - Krótkich Łańcuchów Żywności – KŁŻ (Short Food Chain – SFC) ma na celu zmniejszenie liczby pośredników między rolnikiem lub producentem żywności a konsumentem. Produkcja rolna odbywa się w niewielkiej odległości od klienta. Taki sposób dostaw zazwyczaj obejmuje lokalnych producentów działających wspólnie w celu promowania lokalnych rynków żywnościowych. Ten rodzaj partnerstwa przyczynia się do rozwoju gospodarki wiejskiej, tworzenia nowych sposobów sprzedaży lokalnych produktów, a ponadto przyciąga wielu świadomych konsumentów poszukujących zdrowej i autentycznej żywności.