W ramach inicjatywy można zamówić zarówno warzywa i owoce, jak i sery oraz przetwory i wędliny, produkowane z własnych surowców W ramach inicjatywy można zamówić zarówno warzywa i owoce, jak i sery oraz przetwory i wędliny, produkowane z własnych surowców Życie kampusu

Zdrowa żywność na wyciągnięcie ręki

— Redakcja
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu został partnerem pilotażowego programu Krótkiego Łańcucha Żywności, dzięki któremu mieszkańcy Torunia i okolic będą mieli szansę zaopatrywać się w wysokiej jakości żywność bezpośrednio od producentów z regionu.

Program jest inicjatywą samorządu województwa kujawsko-pomorskiego, a jego koordynacją zajmuje się Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku.

Idea Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności lub krócej - Krótkich Łańcuchów Żywności – KŁŻ (Short Food Chain – SFC) ma na celu zmniejszenie liczby pośredników między rolnikiem lub producentem żywności a konsumentem. Produkcja rolna odbywa się w niewielkiej odległości od klienta. Taki sposób dostaw zazwyczaj obejmuje lokalnych producentów działających wspólnie w celu promowania lokalnych rynków żywnościowych. Ten rodzaj partnerstwa przyczynia się do rozwoju gospodarki wiejskiej, tworzenia nowych sposobów sprzedaży lokalnych produktów, a ponadto przyciąga wielu świadomych konsumentów poszukujących zdrowej i autentycznej żywności.

W ramach kujawsko-pomorskiego pilotażu powstał sklep internetowy Lokalna Żywność, w którym – w ramach tzw. okienek zakupowych – będzie można zamówić produkty prosto od rolników z regionu. W ofercie są zarówno warzywa i owoce, jak i sery oraz przetwory i wędliny, produkowane od początku do końca z własnych surowców. Na stronie znajdują się nie tylko opisy produktów, ale także informacje o producentach.

Pierwsze okienko zakupowe potrwa od 21 do 28 maja, a dostawy zamówień przewidziano na 1 czerwca. Jeden z punktów odbioru zakupionej tą drogą żywności będzie mieścić się w Auli UMK (ul. Gagarina 11) w godzinach 15:00-16:00. Wszystkie punkty odbioru 

Po opłaceniu zakupów drogą elektroniczną, podczas dostawy wystarczy jedynie podać imię, nazwisko i numer zamówienia, aby otrzymać swoją paczkę.

Informacje o aktualnych konkursach i promocjach można znaleźć również na Facebooku

Udział UMK w programie nie ogranicza się jedynie do udostępnienia punktu odbioru. Uniwersytet w kujawsko-pomorski Krótki Łańcuch Żywności włączy się również badawczo. Naukowcy z Instytutu Socjologii na Wydziale Filozofii i Nauk Społecznych odpowiadają za pierwszy etap badania marketingowego, dotyczący ustalenia poziomu gotowości mieszkańców Torunia do skorzystania z oferty zakupu lokalnych produktów i surowców żywnościowych bezpośrednio od rolników. Założenia metodologiczne opierają się na połączeniu i optymalizacji kilku metod i technik badawczych, w tym ilościowych i jakościowych metod badań społecznych, a także metod o charakterze badania w działania (participatory research). Wyniki pozwolą na ocenę potrzeb, preferencji oraz zachowań związanych z nabywaniem żywności wysokiej jakości przez  mieszkańców Torunia oraz umożliwią stworzenie typologii konsumentów (profilu klienta; segmentacji rynku).

Następnym ważnym elementem budowy koncepcji KŁŻ jest opracowanie sposobu certyfikacji wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu chemicznych metod analitycznych, za co odpowiada Wydział Chemii UMK. Przewiduje on opracowanie analitycznych metod certyfikacji wybranych produktów spożywczych z grupy: warzyw, owoców, nabiału, produktów mięsnych, produktów fermentacyjnych oraz ziół. Zakończenie realizacji I etapu badań marketingowych i opracowania koncepcji Agencji Certyfikacji i Promocji planowane jest w I kwartale 2022r.

Zasady udostępniania treści
udostępnij na facebook udostępnij na twitterze udostępnij na linkedin wyślij mailem wydrukuj

Powiązane artykuły

Wspólna pamięć o "Solidarności"

Grant na rolnictwo przyszłości


Biolodzy z UMK walczą ze skutkami suszy na polach

Ekstrakt z konopi remedium na wymieranie pszczół


Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności.
Ustawienia zaawansowane
Na stronach internetowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika są stosowane pliki „cookies” zgodnie z Polityką prywatności. Stosowane przez nas ciasteczka służą wyłącznie do poprawienia funkcjonalności strony. Zbierane dane są przetwarzane w sposób zanonimizowany i służą do budowania analiz i statystyk, na podstawie których będziemy mogli dostosować sposób prezentowanych treści do ogólnych potrzeb użytkowników oraz podnosić ich jakość. W tym celu korzystamy z narzędzi Google Analytics, CUX i Facebook Pixel. Poniżej możliwość włączenia/wyłączenia poszczególnych z nich.
  włącz/wyłącz
Google Analitics

Korzystamy z narzędzia analitycznego Google Analytics, które umożliwia zbieranie informacji na temat korzystania ze stron Portalu (wyświetlane podstrony, ścieżki nawigacji pomiędzy stronami, czas korzystania z Portalu)

CUX

Korzystamy z narzędzia analitycznego CUX, które pozwala na rejestrowanie odwiedzin na stronach Portalu.

Facebook Pixel

Korzystamy z narzędzia marketingowego Facebook Pixel, które umożliwia gromadzenie informacji na temat korzystania z Portalu w zakresie przeglądanych stron.