Zdrowa żywność na wyciągnięcie ręki
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu został partnerem pilotażowego programu Krótkiego Łańcucha Żywności, dzięki któremu mieszkańcy Torunia i okolic będą mieli szansę zaopatrywać się w wysokiej jakości żywność bezpośrednio od producentów z regionu.
Program jest inicjatywą samorządu województwa kujawsko-pomorskiego, a jego koordynacją zajmuje się Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku.
Idea Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności lub krócej - Krótkich Łańcuchów Żywności – KŁŻ (Short Food Chain – SFC) ma na celu zmniejszenie liczby pośredników między rolnikiem lub producentem żywności a konsumentem. Produkcja rolna odbywa się w niewielkiej odległości od klienta. Taki sposób dostaw zazwyczaj obejmuje lokalnych producentów działających wspólnie w celu promowania lokalnych rynków żywnościowych. Ten rodzaj partnerstwa przyczynia się do rozwoju gospodarki wiejskiej, tworzenia nowych sposobów sprzedaży lokalnych produktów, a ponadto przyciąga wielu świadomych konsumentów poszukujących zdrowej i autentycznej żywności.
W ramach kujawsko-pomorskiego pilotażu powstał sklep internetowy Lokalna Żywność, w którym – w ramach tzw. okienek zakupowych – będzie można zamówić produkty prosto od rolników z regionu. W ofercie są zarówno warzywa i owoce, jak i sery oraz przetwory i wędliny, produkowane od początku do końca z własnych surowców. Na stronie znajdują się nie tylko opisy produktów, ale także informacje o producentach.
Pierwsze okienko zakupowe potrwa od 21 do 28 maja, a dostawy zamówień przewidziano na 1 czerwca. Jeden z punktów odbioru zakupionej tą drogą żywności będzie mieścić się w Auli UMK (ul. Gagarina 11) w godzinach 15:00-16:00. Wszystkie punkty odbioru
Po opłaceniu zakupów drogą elektroniczną, podczas dostawy wystarczy jedynie podać imię, nazwisko i numer zamówienia, aby otrzymać swoją paczkę.
Informacje o aktualnych konkursach i promocjach można znaleźć również na Facebooku
Udział UMK w programie nie ogranicza się jedynie do udostępnienia punktu odbioru. Uniwersytet w kujawsko-pomorski Krótki Łańcuch Żywności włączy się również badawczo. Naukowcy z Instytutu Socjologii na Wydziale Filozofii i Nauk Społecznych odpowiadają za pierwszy etap badania marketingowego, dotyczący ustalenia poziomu gotowości mieszkańców Torunia do skorzystania z oferty zakupu lokalnych produktów i surowców żywnościowych bezpośrednio od rolników. Założenia metodologiczne opierają się na połączeniu i optymalizacji kilku metod i technik badawczych, w tym ilościowych i jakościowych metod badań społecznych, a także metod o charakterze badania w działania (participatory research). Wyniki pozwolą na ocenę potrzeb, preferencji oraz zachowań związanych z nabywaniem żywności wysokiej jakości przez mieszkańców Torunia oraz umożliwią stworzenie typologii konsumentów (profilu klienta; segmentacji rynku).
Następnym ważnym elementem budowy koncepcji KŁŻ jest opracowanie sposobu certyfikacji wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu chemicznych metod analitycznych, za co odpowiada Wydział Chemii UMK. Przewiduje on opracowanie analitycznych metod certyfikacji wybranych produktów spożywczych z grupy: warzyw, owoców, nabiału, produktów mięsnych, produktów fermentacyjnych oraz ziół. Zakończenie realizacji I etapu badań marketingowych i opracowania koncepcji Agencji Certyfikacji i Promocji planowane jest w I kwartale 2022r.